Svenska Klubben för Engelsk Bulldogg

Viktig information om rasen

Rasstandard
Engelsk bulldogg tillhör Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Historik
Rasen är mycket gammal, exakt hur gammal vet ingen, men den finns dokumenterad se-dan 1200-talet och användes bland annat till tjurhetsning och hundslagsmål.
Rasen föll därefter nästan i glömska men entusiaster som ville behålla 
den avlade fram rasen till en fredlig sällskapshund. Därmed tog den moderna bulldoggen form, men dess nuvarande utseende har tämligen litet gemensamt med forna tiders hetshund. Det är Englands nationalras och gjorde debut i utställningsringen 1860.

RASEN

Engelsk Bulldogg, ett helt imperium kan inte ha fel…


Det är inte många som inte känner igen en engelsk bulldogg. Allt ifrån de som kommer ihåg detektiv Cannons rumskompisar från den amerikanska serien "Cannon" på 70 och 80-talet…

…till de som följer de senaste årens diskussioner inom och utom hundvärlden.

Engelsk bulldogg är en hundras som genom åren varit, och fortfarande är, omtalad både i medier och bland allmänheten. 

Rasens särpräglade utseende med det sura uttrycket och det rynkiga ansiktet lämnar ingen oberörd. Bulldoggens godmodiga sinne och stora kärlek till sin familj har i alla tider tilltalat en liten exklusiv skara av bulldoggägare i Sverige där registreringstalet legat under 200 hundar/år.

Rasens hälsa har diskuterats sedan länge. Kan dom andas? Kan dom föda själv utan kejsarsnitt? Kan dom över huvud taget röra på sig utan att svimma? Har dom problem att gå? Ligger dom bara och sover i soffan? Dom är inte särskilt aktiva väl?

Många är frågorna som en bulldoggägare får svara på.

Vi vill här och nu sätta stopp för olika myter och felaktigheter och berätta lite om rasen och dess fördelar.
Först och främst är det en genuint vänlig, godmodig, envis och alldeles underbar familjehund. Den är lika gärna med på skogsrundor som den tycker om att ta det lugnt med familjen framför tv:n en fredagskväll.
Det är en ras full av energi och skoj och den kan både springa, simma, leka och föda sina valpar utan problem. En soffliggare när det är det som förväntas och en härlig kompis på promenaderna.

Den engelska bulldoggen är intelligent och envis. Vänlig men bestämd. Den hittar på upptåg, spelar pajas, vill gärna gosa och kela och vara med så mycket som möjligt.
Den är utmärkt både som familjehund eller i ett enpersonshushåll, bara den får den tid och uppmärksamhet den behöver och är värd. Som med alla hundraser med andra ord. 


Sköt om din Bulldogg

Vid arbetet med RAS och insamlande och genomgång av försäkringsstatistik, är det hud som är en av de vanligaste anledningarna till veterinärbesök.

FUKTEKSEM (kallas även för hot spots)

Fukteksem är ett relativt vanligt problem hos hundar. Oftast är det långhåriga raser och hundar som badar mycket som får återkommande problem då bakterierna trivs i värmen. Fukteksem är därför vanligare under sommarhalvåret då många hundar badar och pälsen kanske inte hinner torka ordentligt mellan baden. Fukteksem kan drabba alla hundraser. 

ORSAK:
Hotspot/våteksem orsakas av ett eksem eller litet sår som kliar och huden börjar vätska. Väskan från utslaget irriterar i sin tur huden runt om kring och fukteksemet sprider sig snabbt. Huden är ytligt infekterad i området runt om eksemet och kan i början missats för ett vanligt sår. Bakterierna trivs i varm, fuktig och tät päls. Fukt och värme är den bästa grogrunden för fukteksem. De kan uppstå väldigt snabbt, över en natt eller t.o.m. på några timmar.

SYMPTOM:
Rött och irriterat i huden.
Ihop-kletad päls.
Vätskande sårliknande utslag.

VAD KAN MAN GÖRA SJÄLV?

Om du misstänker att hunden har drabbats av hotspot är det viktigt att raka bort pälsen i ett ganska stort område runt om såret så att frisk hud kommer fram och fukteksemet inte sprider sig. Därefter kan man tvätta området försiktigt men noggrant med schampo innehållande klorhexidin som finns att köpa på apoteket.
Man kan också badda rikligt med väteperoxid flera gånger dagligen på det drabbade området då torkar det ut ganska snabbt.
Tyvärr kan fukteksem vara smärtsamt och det kan ibland vara bäst att åka till veterinären så att hunden kan få smärt-lindring före rak och tvätt. Krage kan också bli nödvändigt om hunden kommer åt att slicka på det drabbade området.

För att förhindra uppkomsten av fukteksem är det bra att torka hunden ordentligt rent efter regn och bad.

FURUNKULOS
Furunkulos är egentligen ett samlingsnamn på ett tillstånd som kan leda till att hunden får knölar eller bölder mellan tårna. Furunkulos kan vara mycket problematiskt då det kan vara svårbehandlat och ett flertal besök till veterinär kan behövas för att få bukt på furnukulosen.
Det bästa är att regelbundet hålla koll på hundens tassar och tår. Att passa på och tvätta med klorhexidin (receptfritt på apotek) samtidigt som man klipper klorna är ett effektivt sätt att hålla bakterier borta från tassarna. 

ORSAK:
Furunkulos uppstår när hårsäckarna mellan hundens tår av någon anledning blir inflammerade eller infekterade och spricker. Hårsäckarna läcker ut sitt innehåll på huden vilket kroppen attackerar och kapslar in och en böld uppstår.

SYMPTOM:
Sår/bölder mellan tårna
Rodnad
Svullnad
Hälta
Smärta vid beröring
Hunden slickar eller biter på tassarna

VAD KAN MAN SJÄLV GÖRA?
Om du har en hund som du misstänker har fått furunkulos kan man börja med att undersöka så att inga bölder har spruckit. Därefter om man har en hund som inte visar några besvär från knölarna kan man försiktigt tvätta tassarna med schampo innehållande klorhexidin och se till att torka ordentligt torrt och rent mellan tårna.
Om hunden vill slicka på tassarna behöver man sätta på en krage på hunden. Man kan försöka hålla tassarna torra under/efter promenad genom att sätta på en sko. Blir hunden inte bättre behövs ett besök till veterinär.

Om hudåkommor uppstår kontakta alltid först Din uppfödare för råd, det kanske inte alltid behövs ett veterinärbesök, utan kan åtgärdas på ett enkelt sätt eller är av övergående art.
Hundar har som vi människor, också "pubertetsperioder" då hormonerna rusar runt i kroppen och kan orsaka diverse åkommor, tex kvisslor.